Орденът Ниматуллахи


Шах Ниматулла

Животът на Шах Ниматулла

Шах Ниматулла е роден през 1330 г. (731 год. хиджри) в Алеппо, Сирия.
Баща му, Мир Абдулла, е суфиски наставник във веригата на приемствеността, идваща от Пророка.
Майка му произхожда от аристократично семейство на парсите, от Южен Иран.
Шах Ниматулла пътешества постоянно из ислямските страни и се среща с много майстори, приобщавайки се към най-значителните достижения на мисълта на своето време, в частност към философските възгледи на Ибн Араби. Той задълбочено изучава Фосус ал-Хикам („Камеите на мъдростта“) на Ибн Араби и по-късно написва коментари към тази книга.
В края на първия период от своите странствания той среща в Мека шейх Абдулл ал-Йафи’и и става негов ученик. След седемгодишно ученичество Шах Ниматулла започва втория си период на обиколка из ислямските страни. Сега обаче той не странства, за да търси жадно съвършения наставник, а като съвършен майстор, утоляващ духовната жажда на другите.
През този втори период Шах Ниматулла посещава отначало Египет, после Трансоксиана и се установява в Шахрисябз, недалече от Самарканд. Именно тук той се среща с великия завоевател Тамерлан, който обаче, не успява да оцени Шах Ниматулла. За да избегне търкания, Шах Ниматулла решава да напусне Шахрисябз и се отправя към Херат. Оттам той се премества в Мешхед, известно време живее в Бяфт, около град Йезд, после незадълго е в Кух-Банан, в района на Керман, по-късно отива в Керман и накрая се установява в околностите на Механ, където прекарва последните 25 години от своя живот.

По време на пребиваването на Шах Ниматулла в Механ славата му се разнася в Иран и Индия благодарение на многобройните поклонници, които идват отвсякъде, за да го посетят. Шах Ниматулла живее около сто години и умира през 1431 г. (834 год. хиджри). Погребан е в Механ.

Духовното наследство на Шах Ниматулла

Дейността на Шах Ниматулла повишила интереса и уважението към суфизма и суфите. Тя допринесла за обогатяване културата на исляма преди всичко в Иран. Освен с обучението на голям брой ученици той се занимавал със земеделие, давайки пример за съзидателна дейност като най-добра форма на самодисциплина.
Той на дело показвал, че пътят към освобождаване на сърцето и себеочистването преминава през служене на обществото и добротата по отношение на хората. Неговите последователи се учели да се посвещават на Господа, живеейки вътре в обществото и осъществявайки на практика принципа „уединеност в присъствие другите“. Следвайки неговия пример, учениците му се отказвали от отшелничеството и уединението като основополагащи форми на духовната практика и избирали живот, изпълнен със съзидание. Шах Ниматулла се противопоставял на апатията и летаргията, както и на приемането на опиум и хашиш от неговите ученици – и то по времето, когато наркотиците са се употребявали повседневно, както от обикновените хора, така и от суфите.
Друго нововъведение на Шах Ниматулла, свързано с необходимостта учениците му да имат професионално занятие, било забраната да се появяват в обществото в специални дрехи, с които да привличат вниманието към себе си. От негова гледна точка суфият, който се усъвършенства вътрешно, е трябвало да бъде свободен от всякакъв вид показна благочестивост и претенциозност; той бил длъжен да се стреми към „незабележимост“. За Шах Ниматулла благородството се заключавало в придобиване на Божествените Атрибути, а не в носене на особен модел дреха.

Шах Ниматулла отварял щедро сърцето си не само за своите последователи, но и за всички търсещи и стремящи се. Той уважавал хората от всички нации и народности, както и другите суфиски ордени на своето време, които градели дейността си на повелите на чистотата и верността. Шах Ниматулла наставлявал своите последователи да не отделят тариката (духовния път) от шариата (ислямския сборник закони), тъй като вярвал, че Истината (хакикат) може да бъде постигната само чрез обединението им.

Реклама

Вашият коментар so far
Вашият коментарВашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s%d блогъра харесват това: