Орденът Ниматуллахи


История на ордена

Графично изображение на непрекъснатата верига на духовната приемственост, стигаща до изворите на исляма (силсила):

След Шах Ниматулла майсторите на ордена Ниматуллахи до края на 18 век (12 век хиджри) са живели в Индия. Центърът на ордена е бил пренесен обратно в Иран през 1775 г. (1190 год. хиджри) в резултат от преместването в Иран на Сайид Масум Али Шах Даккани. До неотдавна орденът Ниматуллахи съществувал само в Иран и почти всички суфи Ниматуллахи са били иранци и са живели в Иран.

Мунис Али Шах Дхор-Рийасатайн

Доктор Джавад Нурбахш става кутб (майстор) на ордена през 1953 година, когато почива неговият наставник Мунис Али Шах Дхор-Рийасатайн. През следващите 35 години д-р Нурбахш основава повече от сто ханаки, многобройни библиотеки и музеи в Иран. След 1970 г. в Иран идват американци и европейци, които приемат посвещение в ордена Ниматуллахи. След тяхното завръщане възниква необходимост от организиране на места за срещи. Във връзка с това през 1975 г.в Сан-Франциско се основава първата ханака извън Иран.

По-късно нови ханаки са открити в САЩ, Канада, Западна Европа, а също така в Австралия и Африка. Тези духовни центрове се създават като благотворителни организации и финансовото им състояние се проверява от държавните служби, които отговарят за подобни организации. Финансовите разходи на всяка ханака се поемат от суфите, които живеят в нея. За тази цел суфите, живеещи в ханаката, плащат ежемесечен внос, който покрива разходите за нея. Оставащият излишък отива за откриване на нови ханаки.
Доктор Нурбахш живее понастящем в Лондон. Той приема хора от цял свят и публикува книги за суфизма.

Реклама

Вашият коментар so far
Вашият коментарВашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s%d блогъра харесват това: